понеделник, 27 август 2012 г.

В ПОДКРЕПА НА ИДЕЯТА , ТЯ Е РАЦИОНАЛНА, ПОЛЕЗНА...!!!

http://www.facebook.com/#!/dorina.vasileva 

Колеги и приятели, моля ви подкрепете идеята!
До Министър- председателя на Р.България
До Министъра на МТСП

Уважаеми г-н Министър- председател
Уважаеми г-н Министър,

По повод публикации в националния печат, относно поредния етап от събарянето на незаконни селища, ние специалистите от Национален форум "Моето дете" и Фейсбук - групата "Социална работа в България и по света" (специалисти от областт...
а на социалните дейности) имаме конкретно предложение по проблема:
Обединихме се от идеята, че би било в полза на държавата, ако стабилните къщи от незаконните тузарски селища, вместо да се събарят и сриват със земята, бъдат превърнати в защитени жилища от семеен тип, с каквито трябва да се заменят настоящите социални домове, а собствениците глобени - пари, които ще отидат в държавната хазна. Вместо да бутат т.нар "Весело село" например и други подобни селища, които са предимно сред природата и морето, те могат да бъдат превърнати в:

- детски селища от типа „SOS kinderdorf”

- социално-терапевтични общности /форми за дълготраен престой, широко застъпени в социалната практика на много страни/ за хора с увреждания, за хора преживели насилие, за хора с психически заболявания, за хора зависими от психоактивни вещества, за възрастни хора и др.
За подобен род социални форми отдавна се говори, но пари все не достигат! В повечето от случаите става дума за красиви и супер луксозни къщи - палати с всички удобства, градини, басейни и пр.

Предложението ни е да назначите компетентна комисия, която да инспектира всички масивни сгради, подлежащи на събаряне и подходящите да бъдат узаконени, отнети в полза на държавата и с установен статут и предназначение. Също така би било полезно и важно тази идея да се обсъди от обществото ни и хората, които двустранно са заинтересувани – родители и близки на различните посочени групи, с представители от самите групи, както и с различните институции, които са свързани с този процес. Нека той бъде погледнат от една по-различна гледна точка.

Кой печели от руините, които трябва да се разчистят за сметка на общините? Често за целите на защитени жилища се предлагат стари и неугледни сгради, а същевременно булдозерите събарят незаконни масивни постройки, които могат да се узаконят и ползват за социални цели, за каквито държавата няма пари. Защо не се помисли преди да се събаря и унищожава! Така от една страна виновните ще бъдат лишени от незаконното си имущество, от друга страна държавата ще спечели в лицето на най - уязвимата част от населението - хората настанени в социални институции.

Ако подобна посока бъде поета, в единодействие със Социалното министерство и други организации, ще се даде възможност не само за една смислена рехабилитация и живот на по-горе изброените групи, но и нови работни места за много специалисти. В България досега има само три официални социално-терапевтични общности – за хора, зависими от психоактивни вещества, и една спонтанно създадена общност край Нови Хан от отец Иван. Това са действително изключително добри и изпитани социални форми за живеене, труд и рехабилитация.

Надяваме се, че нашият глас ще бъде чут. Бихме подкрепили като специалисти един обществен дебат по темата, както и като екипи от различни градове на България по-нататъшната професионална организация на тези пространства.

28.08.2012 г. С уважение!
Електронни адреси за обратна връзка:
НФ „Моето дете”- nfmoetodete@abv.bg
ФГ „Социална работа в България и по света”- dorina69@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар